Het is net 08.00 uur wanneer we door onze rap Italiaans ratelende buurman min of meer wakker worden geschud. Het klinkt alsof hij in zijn luxe camper een flinke ruzie met zijn echtgenote maakt, maar lijkt dat niet vaker zo bij discussiërende Italianen? Anyway: We zijn wakker en staan dus maar op voor onze volgende reisdag. Op weg naar de camping van Verdun!

Het ontbijt is deze ochtend vrij triest. De camping biedt volgens goed Noord-Frans gebruik geen enkele faciliteit, en de dichtstbijzijnde bakker zit 5 kilometer verderop, onderaan de voet van de heuvel waar wij bovenop kamperen. Dat wordt dus beschuit eten voor het ontbijt ?

Gratis camping

Om 09.30 uur zijn we klaar voor vertrek. Tot die tijd valt er op de camping, zowel gisteravond als tot nu, geen gemeenteambtenaar te bekennen. Daarom doen we wat diverse andere campinggasten ook doen: We vertrekken zonder ook maar één cent betaald te hebben. Goedkoop kamperen: Het kan nog in Montmedy, beste mensen!

En wat doen we met een stokbrood dat niet in de fietstas past?

En wat doen we met een stokbrood dat niet in de fietstas past?

Na aan de voet van de heuvel de al eerder besproken bakker bezocht te hebben gaan we op weg naar Verdun, een trip van 60 kilometer. We passeren op deze rit de allerlaatste uitlopers van de Ardennen. Dat betekent dat we nog een keer of 3 fors op de pedalen moeten. Zeker de beklimming na het dorpje Brandeville mag genoemd worden. Samen met de oplopende temperatuur (de zon laat zich vandaag vrij regelmatig tussen de wolken door zien) zorgt een pittige klim er voor dat het zweet uit alle gaten komt zetten. De rest van de etappe is volgens ons routeboekje redelijk vlak, wat er in de praktijk op neer komt dat de meeste hellingen in laag verzet goed te doen zijn.

Lekker naar beneden suizen....

Lekker naar beneden suizen….

Frans platteland

Onderweg fietsen we door talrijke plattelandsdorpjes. Hier zien we Frankrijk zoals we het van de foto’s kennen: sfeervolle huisjes met natuurstenen gevels en vrolijk geschilderde luiken voor de ramen. Maar we zien ook veel leegstand van vervallen woningen en winkels. Economisch wil het deze streek maar niet voor de wind gaan. Het vinden van een café of bakker is al een hele opgave. We zijn blij met het brood dat we eerder in Montmedy hebben aangeschaft. Gedurende de 55 kilometer die we daarna gefietst hebben was het ons niet gelukt om een bakker te vinden!

Zodra we in de buurt van Verdun komen neemt ook de aanwezigheid van ‘WO1’ toe. Langs de weg staan er vele verwijzingen naar oorlogsgraven, musea en voormalige slagvelden. Ook Verdun zelf wordt gedomineerd door herinneringen aan ‘De Grote Slag’ die aan ruim 300.000 soldaten(!) ter plekke het leven heeft gekost. We fietsen door de stad en zien ook een levendig centrum, mooie kunst rond de Citadel en opvallende monumenten. Samen met de mooie camping+het verleidelijke zwembad+het dito terras+het heerlijke weer is ons besluit snel genomen: Hier boeken we 2 nachtjes. Dan kunnen we morgen eerst ons huishoudentje reorganiseren (de was doen en zo) en daarna op ons gemak Verdun bekijken. En een dagje zonder fiets is ook wel eens lekker!

IMG-20160716-WA0001

Morgen dus even pas op de plaats, maandag fietsen we verder naar Lac de Madine.

Dagafstand 61km
Totaal 383km