Wanneer we ’s ochtends de camping van Valréas verlaten zijn er bij ons nog steeds angstige blikken op de lucht gericht. De wolkenpartijen voorspellen nog steeds weinig goeds. Maar wat gisteren steeds maar niet wilde lukken, dat gaat vandaag wel goed: We fietsen ons weg uit de gevarenzone. Naarmate we meer zuidwaarts gaan zien we steeds duidelijker dat de bewolkingsband keurig boven De Drôme blijft hangen.

Een enkele regenbui valt er nog verderop, deze bereikt ons echter niet maar levert wel een spectaculair mooie regenboog op (zie de foto, klik er op voor een vergroting).

Een fraaie regenboog boven de Drome, op de Groene weg naar de Middellandse Zee

Sinds vandaag hebben we ook de beschikking over een stukje extra fietsaandrijving. We doelen dan op de roemruchte Mistral die met ware stormkracht door het Rhônedal raast. De wind blaast zuidwaarts, en da’s ook precies de kant die wij op gaan. Op sommige stukken halen we plotseling bijna 30 kilometer per uur zonder al te veel bij te trappen. We zien een enkele fietser de andere kant op zwoegen, dan ben je mooi de klos……

Suze La RousseOns reisdoel voor vandaag is de stad Orange, vooral bekend om zijn prachtige Antieke Theater uit de Romeinse tijd. Een tussenstation is Suze La Rousse, een schilderachtig dorpje met een prachtig kasteel. We nemen ons voor dit kasteel te bezoeken. Geen verkeerde keuze, het geheel is zeer bezienswaardig en huisvest bovendien de enige echte Université de Vin. Over de vele aspecten van wijn is een interessante tentoonstelling ingericht. Leuk allemaal, zo hangen we ook een beetje de niet-fietsende toerist uit.

Tijm en basilicum

Na het bezoek aan Suze karren we verder. Wat is de Vaucluse toch een prachtig gebied. We komen langs talloze wijngaarden, zonnebloemvelden en olijfbomen. We passeren het ene na het andere schilderachtige dorpje. Heerlijk tijm- en basilicumluchten vangen we op, wat is het hier mooi! Met de auto hebben we hier al talloze jaren vakantie gevierd, maar op de fiets beleef je dit weer heel anders en krijg je toch veel meer van het gebied mee.

 

image

 

Rond een uur of 3 arriveren we bij de camping in Orange. De municipal die we zoeken blijkt niet meer te bestaan maar is nu vervangen door een commerciēle camping met de aparte naam ‘Manon‘. De camping heeft overigens als classificatie maar één ster, dus we vragen ons af waar we nu weer terecht zijn gekomen. Gek genoeg blijkt Manon over alle genoegens te beschikken, van redelijk sanitair tot en met een prachtig zwembad met aanpalend terras. Onbegrijpelijk toch hoe dat systeem met toewijzing van sterren aan Franse campings werkt…?image

Even naar de stad

Aan het eind van de middag brengen we -na een verkoelende duik- nog even een kort bezoek aan het centrum van Orange. Bij het antieke theater zien we al veel mensen met tassen vol eten en drinken die uren van tevoren bij de toegangspoorten staan te wachten. Vanavond is er een uitvoering van een opera van Verdi. Dat moet een ongekende belevenis zijn om zo’n uitvoering in een Romeins amphitheater met 9000 zitplaatsen bij te mogen wonen!

s’Avonds kookt Petra op het gaspitje nog een smakelijke currymaaltijd bij elkaar. Aansluitend raken we aan de praat met een fietsend stel uit Rotterdam/Utrecht. Het blijft lang gezellig bij een glaasje wijn en een koel biertje. Morgen weer een dag!

 

Dagafstand 41 km
Totaal 1487 km

fietsen onder de platanen.... Hoe Frans kan het zijn?