Zo….. Nog hééél even……

Op de teller van de voorpagina zie je hoeveel dagen, minuten en seconden we nog geduld moeten hebben voordat we weer op pad mogen! De plannen liggen helemaal klaar voor een fijne fietsvakantie. En da’s alweer een tijdje geleden, want vorig jaar gooide corona lelijk roet in het eten.

Omdat alle landsgrenzen toen zo’n beetje afgesloten waren voor buitenlands toerisme zat er voor ons weinig anders op dan onze fietsvakantie in Nederland te vieren. Niet dat we ons verveeld hebben hoor, want fietsen in het uiterste zuidpuntje van Limburg voelt behoorlijk ‘buitenlands’ aan en ook in de Achterhoek en Friesland hebben we ons prima vermaakt. Maar de Alpen, die blijven toch roepen…. En met een beetje mazzel kunnen we dit jaar daar naar toe!

Hoe ziet de route eruit?

Als alle plannen doorgaan zoals bedacht, dan starten we deze zomer -anders dan voorgaande jaren- niet vanuit huis. We hebben het idee opgevat om de volledige vakantie in de Alpen te vieren. En omdat we sinds dit jaar 1 week korter vakantie hebben nemen we de aanloop door Duitsland alvast met de auto. Zo houden we genoeg tijd over om tussen de ‘Grote Jongens’ te fietsen.

De fietsroute zal dan starten in Lindau, gelegen aan het Duitse deel van de Bodensee. Vanuit daar fietsen we Zwitserland in, richting Thusis.  Dit traject hebben we 3 jaar geleden ook gefietst, toen we op weg waren naar Verona.  In Thusis pakken we de Bernina-Express, een trein die ons via een imposant traject naar het mondaine Sankt Moritz zal brengen. Vanuit daar gaan we dan de Inn Radweg volgen, eerst door een stukje Italiaanse Alpen, waarna we zo maar Oostenrijk binnen zullen karren.

In Kufstein aangekomen verlaten we de Inn en schakelen over op de Mozart Radweg, die ons met wat bochtenwerk tot vlakbij Salzburg brengt. Daar aangekomen schakelen we door naar de 3e en laatste route: De BodenSee-Konigseeradweg. Deze rijden we zowat over de volle lengte naar Lindau terug, waar dan (hopelijk) onze auto weer op ons staat te wachten. Een mooi rondje van ruim 1100 kilometer, vrijwel geheel door de Alpenwereld. Hoe mooi is dat?

 

En de spullen……?

Hoog tijd om onze trouwe fietsjes aan een inspectie te onderwerpen, temeer we daar vorig jaar weinig aan gedaan hebben. Zijn de banden en het aandrijfwerk van onze Santossen nog in topvorm? Ter inspectie gaan we een weekend fietsen, van Haarlem naar Edam en terug. Onderweg wordt snel duidelijk dat de inspectie een verstandig idee is: Met een harde knal komt de fiets van Petra tot stilstand. Na enig onderzoek zien we snel de oorzaak. Een spaak in het achterwiel heeft het begeven en is in de cassette gedraaid. Dat hebben we tijdens al onze verre fietsreizen nog niet eerder meegemaakt!

Zo’n ‘controle fietstochtje’ heeft dus zin. We stuiten liever in de buurt van Haarlem op dit probleem dan dat we ergens hoog in de Alpen aan het toeren zijn….. We kunnen gelukkig nog wel onze rijtoer voortzetten en hebben een genoeglijk weekend in Edam. Tijdens de tocht terug constateren we ook dat de kettingen wel erg versleten zijn. Tijd voor onderhoud dus!

 

Het kost wat, maar dan heb  je ook wat.

Bij de fietsenmaker in Haarlem wordt een afspraak gemaakt voor beide fietsen. Ons vertrouwde adres voor dit soort klussen is Conjani in Haarlem-Noord. Daar wordt geconstateerd dat de slijtage na vele duizenden kilometers fietsen nog groter is dan gedacht. Van twee fietsen moeten sowieso de cassette en ketting worden vervangen, de derailleurwieltjes zijn ook gammel en de voorbladen hebben een zwaar versleten vertanding. Daarnaast hebben we nog nooit onderhoud laten plegen aan de hydraulische remmen, dus dat mag ook wel eens een keertje.

Om een lang verhaal kort te maken: Enkele honderden euro’s lichter kunnen we de fietsen na de opknapbeurt weer meenemen. Een prijzige grap, maar het geld meer dan waard. Opnieuw maken we een testrit, en wowwwww, wat fietst dat gigangtisch veel beter! De fiets remt als een tijger, rolt geruisloos, schakelt als een vorst en glimt als nieuw. Daar worden we blij van.

Kortom: Alles staat in startblokken. Nu maar hopen dat er de komende tijd geen gekke dingen gebeuren die een welverdiende vakantie verhinderen. Wij zijn er klaar voor!

De volgende fietsvakantie begint (hopelijk) over.....

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)